Diskusprolaps

Diskusprolaps kan ramme personer i alle aldre, men forekommer hyppigst hos mænd. Den mest almindelige form for diskusprolaps opstår i lænden. Diskusprolaps i lænden opstår hyppigst hos 30-50 årige. Diskusprolaps kan også opstå i midten af ryggen eller i nakken. Her i Aalborg kan vi hjælpe dig!

Hvad er diskusprolaps

En diskus er en elastisk bruskskive. Mellem ryghvirvlerne er der elastiske brukskiver, som fungerer som en stødpude ved rygradens bevægelser. Rundt om hver bruskskive er der en ydre, fast ring, som omgiver en kerne af geléagtig masse. Når ryggen belastes, kan massen i kernen trykkes ud gennem et svagt punkt i bruskringen. Denne masse trykker på de nærliggende nerver, der hvor den forlader rygmarvskanalen. Dette er årsagen smerterne ved en diskusprolaps.

Diskusprolaps kan opstå med alderen, fordi ringene i diskus kan blive tyndslidte, og de kan dermed have svært ved at modstå trykket fra kernen. Bestemte former for arbejde kan være medvirkende til prolapsudvikling, f.eks. arbejde med mange løft eller stillesiddende arbejde. Opstår en diskusprolaps uden slid af diskus, er der tale om en voldsom belastning af bruskskiven, som er årsag til en prolaps.

Symptomer ved diskusprolaps

Symptomerne ved diskusprolaps er forskellige, og afhænger af på hvilket niveau prolapsen udvikles, samt hvor stor en del af ryggens nervevæv prolapsen omfatter. Symptomerne kan komme pludseligt f.eks. hvis man laver et forkert løft, eller de kan opstå gradvist over en længere periode. Nogle personer mærker ikke symptomerne, og ca. 35% af alle raske personer har en diskusprolaps uden at mærke det.

Symptomerne kan vise sig som smerter ved ryghvirvlen på niveau med prolapsen. Disse smerter kan også stråle ud i armene, halsen, ryggen, balderne eller benene. Ved bevægelse der trækker i eller trykker på den pågældende nerve forværres smerterne. Dette kaldes iskias smerter. Symptomerne kan også vise sig som føleforstyrrelser på hals, arme, ryg, balder eller ben.

Man kan også opleve kraftnedsættelse i arme eller ben, samt nedsættelse af reflekser i arme og ben. Ved en diskusprolaps i lænden kan man også få problemer med at holde på vandet og afføringen. Man kan også opleve en isnende, brændende, prikkende eller sovende fornemmelse i kroppen.

Behandling af diskusprolaps

Ved behandling af diskusprolaps er det vigtigt at optimere blodomløbet omkring prolapsen. Derudover er det vigtigt at der er en optimal funktion og bevægelighed ved brysthvirvlen og lændehvivlen, da dette er områder, som er afgørende for blodgennemstrømningen.

Diskusprolaps i lænden behandles i de fleste tilfælde ved hjælp af fysioterapeutisk genoptræning, som styrker og stabilisere musklerne og bindevævet i området.